
22 sie Ciekawostki o malinach
Mmm, maliny! Tak słodkie i pyszne, bez względu na to, czy jesz je same, czy z lodami. Ale ile tak naprawdę wiesz o malinach? Fakty mówią, że nie mają tłuszczu, występują w czterech różnych kolorach i w których stanach i prowincjach uprawia się najwięcej malin w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Poznaj te fakty, przeczytaj o ciekawych ciekawostkach, wartościach żywieniowych, w jakich przepisach można używać malin oraz o trzech mitach, które mówią o malinach.
Różne fakty
Myślisz, że znasz swoje maliny? Sprawdź swoją wiedzę za pomocą tych szybkich faktów:
- Maliny mogą mieć kolor czerwony, fioletowy, złoty lub czarny. Maliny złote są słodsze niż inne odmiany.
- Różnica między malinami a jeżynami polega na tym, że maliny mają wydrążony rdzeń w środku, a jeżyny nie.
- W Stanach Zjednoczonych około 90% wszystkich sprzedawanych malin pochodzi z Waszyngtonu, Kalifornii i Oregonu. W Kanadzie prowincja Kolumbia Brytyjska produkuje około 80% wszystkich malin sprzedawanych w Kanadzie.
- Istnieje ponad 200 odmian malin.
- Zbierając maliny, szukaj jagód jędrnych i ciemnego koloru. Nie powinny być miękkie ani papkowate. Delikatnie pociągnij jagodę; jeśli nie schodzi łatwo, zostaw ją na krzaku, ponieważ jagoda nie jest jeszcze wystarczająco dojrzała.
- Raz zebrane maliny nie dojrzewają dalej.
Fakty zdrowotne
Każdy chce jeść zdrowiej, ale często zdrowe jest utożsamiane z mdłym lub pozbawionym smaku jedzeniem. Cóż, możesz przestać tak myśleć, ponieważ tutaj jest danie, które jest smaczne i dobre również dla Ciebie! Korzyści medyczne z malin obejmują:
- Nie zawierają tłuszczu, tłuszczów nasyconych, sodu ani cholesterolu.
- Są bogate w błonnik, witaminę C, potas i kwas foliowy.
- Są niskokaloryczne.
- Mogą pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
- Maliny mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego stawów.
Fakty o jedzeniu
Maliny można stosować w różnych potrawach. Jeśli znasz kogoś, kto nie lubi owoców, po prostu dodaj do dania maliny. Smakują wyśmienicie, a osoba nawet nie pomyśli o tym, że je owoce. Niektóre z potraw, w których można stosować maliny, to:
- Można z nich zrobić sosy (drobiowe lub deserowe), dżemy lub galaretki.
- Mogą być spożywane na świeżo, bez dodatków lub jako dodatek do produktów spożywczych, takich jak jogurt, lody, płatki zbożowe lub sałatki.
- Można je upiec w ciastach, ciastach, chlebie lub babeczkach.
- Mogą być w napojach, takich jak koktajle lub poncze.
Mity z całego świata
Maliny są sprzedawane i produkowane na całym świecie, co rodzi mity o tym, dlaczego maliny są czerwone, a nawet mit o magicznych właściwościach owoców.
Z Francji pochodzi popularny mit, który opowiada o tym, jak kiedyś maliny miały tylko biały kolor. Mit mówi, że pewnego dnia nimfa o imieniu Ida zaopiekowała się małym Zeusem (zwanym też Jowiszem). Zeus płakał i aby go uspokoić, Ida zerwała kilka białych malin. Ale kiedy poszła zbierać maliny, podrapała się w cierń i zaczęła krwawić. Jej krew kapała na białe maliny, powodując, że natychmiast zmieniły kolor na czerwony i od tego czasu są czerwone.
Kolejny mit, który pochodzi z Niemiec, dotyczy magicznych właściwości malin. Mówi, że aby oswoić zaklętego konia, trzeba zawiązać wokół jego ciała gałązkę dzikiej maliny.
Wreszcie współczesny mit opowiada o tym, jak maliny zabarwiły lisią sierść na czerwono. W opowieści o lisie malinowym Henninga Buchhagena występuje lis o imieniu Ferdynand. W tym czasie wszystkie lisy były koloru szarego. Historia głosi, że Ferdynand nie lubił mięsa, więc pewnego dnia postanowił jeść maliny i stwierdził, że lubi je jeść. Nadal jadał maliny i im więcej jadł, tym czerwieńsze stawało się jego futro. Od tego czasu wszystkie lisy mają rude futro i lubią jeść owoce.
Sorry, the comment form is closed at this time.